Europaparlamentet kritiserer EMA

Europaparlamentet nægtede 10.05.11 med stemmerne 637 mod 4 at godkende det europæiske lægemiddelagenturs regnskab 2009.

Baggrunden er rapporten fra budgetkontroludvalget som påpeger mangelfuld håndtering af sagkyndiges interessekonflikter og den direkte overgang af EMAs tidligere administrative direktør Thomas Lönngren til lobbyarbejde for medicinalindustrien. Derudover kritiseres agenturets manglende reaktion på tidligere rapporter og manglende implementering af egen adfærdskodeks.

Europaparlamentet kobler godkendelsen af regnskabet desuden til en opklaring af forløbet vedr slankemidlet Mediator (Benfluorex) som først blev fjernet fra markedet 10 år efter de første bivirkningsrapporter. Der stilles spørgsmålstegn ved habiliteten af både agenturets medarbejdere og eksterne sagkyndige.

Parlamentet understreger at  beslutninger om godkendelse af medicinske præparater skal baseres på så objektive analyser som muligt ligesom finansieringen af lægemiddelagenturets aktiviteter bør ske uafhængigt af medicinalindustrien. Aktuelt bidrager brugerbetaling fra virksomhederne med 81,3 % til EMAs budget.

Jörg Schaaber, præsident af International Society of Drug Bulletins (ISDB), udtaler i en press release at “det er inacceptabelt at agenturet som skal kontrollere sikkerhed og effektivitet af medicinske præparater er afhængig af betalingen fra selvsamme virksomheder som det skal kontrollere. Kun hvis godkendelses- og tilsynsmyndighederne er finansielt og intellektuelt uafhængige af den farmaceutiske industri kan vi stole på at de handler i offentlighedens interesse.”

EMA skal forelægge Europaparlamentet en strategiplan inden udgangen af juni 2011 – parlamentarikerne har øjensynligt ikke i sinde at lade sig spise af med luftige hensigtserklæringer denne gang…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: