Conflicts of Interest in Biomedical Publishing – part 4

Andreas Lundhs femte studie undersøgte, om danske lægevidenskabelige lærebøger nogle gange var sponsoreret af lægemiddel- eller medikoindustrien, og om sponsorerne havde forsøgt at påvirke indholdet i bøgerne. Man fandt, at sponsorering af lægevidenskabelige lærebøger var forholdsvis almindelig og kan føre til mangel på akademisk frihed.

Det sjette studie undersøgte forekomsten og offentliggørelsen af interessekonflikter blandt forfatterne af kliniske retningslinjer udgivet af danske lægevidenskabelige selskaber. Man fandt, at interessekonflikter var almindelige, at offentliggørelse af interessekonflikterne var sjælden, og at det ofte var uklart, hvilken evidens der stod bag konkrete anbefalinger.

Konklusionen af ph.d.afhandlingen er, at lægemiddel- og medikoindustrien påvirker resultaterne og konklusionerne i videnskabelige undersøgelser, og at dette påvirker bedømmelsen af ​​behandlingseffekten af lægemidler og medikoudstyr. Derudover eksisterer der interessekonflikter for tidsskrifts- og lærebogsredaktører og forfattere til lærebøger og kliniske retningslinjer. Dette kan igen påvirke, hvilke undersøgelser der publiceres i anerkendte tidsskrifter, og hvordan evidensen fremlægges og fortolkes. Resultater fra industrisponsoreret forskning bør læses med forsigtighed, og tidsskrifter bør oplyse deres indkomst fra industrien og give læserne adgang til protokoller og rådata fra industriens randomiserede forsøg. Desuden bør interessekonflikter i medicinske lærebøger og kliniske retningslinjer offentliggøres og håndteres bedre, helst ved helt at undgå kommerciel indflydelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: