Nye diabetesmidler er ikke til fordel for patienterne

Institut for Rationel Farmakoterapi har anmeldt de første studier med patientrelevante effektmål af de nye blodsukkersænkende tabletter, DPPIV-hæmmere. Begge studier var industrifinansierede og havde et non-inferioritetsdesign, så lægemiddelfirmaernes formål var at vise, at deres dyre piller ikke er signifikant dårligere end placebo (“kalktabletter”). IRF

Firmaernes beskedne målsætning kan undre. Deres piller koster jo godt 5.000 kroner om året, og er 50 gange dyrere end de ældre alternativer, som desuden er en anelse bedre på at sænke blodsukkeret. Men åbenbart er det nok for at kunne overbevise lægerne, at den nye medicin blot er en anelse dårligere til at sænke blodsukkeret end den ældre medicin. Det går nemlig forrygende med salget af DPPIV-hæmmere i Danmark.

Ordiprax - DPPIV

 

Nuvel, hvad viste studierne så? Jo der var ingen forskel på de dyre piller og kalktabletterne, når det gælder risikoen for blodprop i hjerte eller hjerne. Eneste forskel var en signifikant højere risiko for at blive indlagt pga. hjertepumpesvigt for de patienter, der fik DPPIV-hæmmer. Hjertepumpesvigt er en meget alvorlig sygdom, som faktisk er farligere end de fleste cancersygdomme. Et andet diabetesmiddel, Avandia, der for nyligt fjernet fra markedet,  øger også risikoen for indlæggelseskrævende hjertepumpesvigt sammenlignet med kalktabletter.

IRF konkluderer: ” Hvis DPP-4-hæmmere ingen tilsvarende effekt har på klinisk relevante endepunkter som mikro- og makrovaskulære komplikationer eller død eller ligefrem øger risikoen for hospitalisering for hjerteinsufficiens, er det vanskeligt at se ideen i kombinationsbehandling med metformin hos højrisiko patienter, medmindre patienten har oplagte symptomer på hyperglykæmi.”

For nylig har Peter Gøtzsche hævdet, at lægerne ikke kan håndtere psykofarmaka på en tilstrækkeligt god måde. Mon ikke noget lignende gælder blodsukker-sænkende medicin ved type 2 diabetes. Hvornår skal vi læger indrømme, at markedsføring er den vigtigste faktor, der styrer, hvordan vi bruger lægemidler.

Stor ros til IRF igen, som med små ressourcer gør en kæmpeindsats for at nuancere og perspektivere den ellers så producentafhængige lægemiddelinformation. 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: