Foredragshonorar til læger var camouflage for bestikkelse

Lægemiddelselskabet GlaxoSmithKline (GSK)  anklages for bestikkelse af læger i en sag fra Polen, som BBC News fortæller om. Ifølge en tidligere GSK-ansat blev lægerne betalt for at promovere GKS’s astma-medicin Seretide. “Det er en enkelt ligning”, siger han. “Hvis vi betaler lægerne, giver de os receptudskrivning, hvis vi ikke betaler dem, får vi ingen receptudskrivning”.

Betalingen foregik typisk som honorar for foredrag:

“We cannot go to doctors and say to them, ‘I need 20 more prescriptions’. So we prepare an agreement for them to give a talk to patients, we pay £100, but we expect more than 100 prescriptions for this drug”, siger den tidligere GSK-ansatte.

Sagen er hyperinteressant. Også i Danmark modtager mange læger honorar fra lægemiddelselskaber for foredrag og lignende. Honorarer, eller som det måske hedder “undervisnings-samarbejde”, har altid været en effektiv måde for lægemiddelindustrien at knytte læger til sig på. Men det er første gang en insider fra lægemiddelindustrien siger så direkte, at bagtanken er, at honoraret skal tilbagebetales med receptforskrivning, og at lægerne er indforstået med det.

Vi har bevis på, at foredragshonorarer i mere end 12 tilfælde fungerede som camouflage for bestikkelse, siger den polske anklager i udsendelsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: