Godt nyt år!

Nytårsbrev – Læger uden Sponsor

Kære alle deltagere i netværket i Læger uden Sponsor!

Så er 2017 ved at være forbi. Jeg har nedenfor skrevet en lille ”årsberetning” – set fra mit perspektiv.

Årets helt store hændelse var Region Syddanmark udmelding, at lægernes efteruddannelse ikke længere skal sponsoreres af industrien. Hurtigt fulgte Region Midtjylland efter, mens de øvrige regioner har været mere tøvende. Vi har i debatindlæg argumenteret for at Region Syddanmarks linje er den rette.

Danmark er et af de lande med det højeste forbrug af opioider. I 2017 satte Danmarks Radio fokus på problematikken. I juni kom der en udsendelse om patienter, der var blevet afhængige af tramadol. Lægemiddelstyrelsen havde efter eget udsag indtil da ikke troet, at man kunne blive afhængig af tramadol (sic!). I december kom dokumentaren ”Smerter til salg”, som beskrev hvordan alliancen mellem opioid-producenter og enkelte smertelæger har skabt en epidemi af opioid-afhængige patienter.
Ligesom i USA er det i Danmark læger/lægemiddelindustri samfundets største leverandør af narkomaner. Det er meget alvorligt, og det er skuffende, at Lægemiddelstyrelsen først agerer når omtale i medierne kalder på handling. Noget tyder på, at Lægemiddelstyrelsen er blevet endnu mere knyttet til industrien end tidligere. Karsten Juhl Jørgensen og Peter Gøtzsche skrev en kronik om det.

 

Ved indgangen til 2018 står Netværket Læger uden Sponsor stærkere end nogensinde:

  • Vi fortsætter at skrive debatartikler – ikke mindst takket være den utrættelige Peter Gøtzsche.
  • Vor Facebook-gruppe har nu 55 medlemmer, og der har under året været mere end 100 opslag. Stor tak til Kristine Rasmussen og Andreas Lundh, som har været primus motorer! Adressen er https://www.facebook.com/groups/557108611148726/.
  • Der er etableret en blog på ugeskriftet.dk. Der har i 2017 været ni blogindlæg – de fleste med tilknytning til Læger uden Sponsors interessefelt.
  • Hjemmesiden laegerudensponsor.dk har som forventeligt kørt på lavt blus i takt med at alt mere aktivitet er flyttet over til Facebook, men indeholder fortsat de væsentlige informationer om netværket.
  • Medlemstallet stiger sagte men sikkert og er nu 180. I 2017 har vi især fået mange tilmeldinger fra medicinstuderende. Det tyder på en lys fremtid for Læger uden Sponsor.

 

De målsætninger, som vi desværre ikke nåede at indfri i 2017, er et årligt møde/arrangement, en håndbog for læger der vil undgå sponsorering, Twitter-aktivitet, og et dagskursus om ”Critical Appraisal”. Det må vi arbejde videre med i 2018 J.

Jeg ønsker jer alle et rigtig godt 2018!!!

Mats Lindberg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: